2014. október 1., szerda

A hét mohája - Leucodon sciuroides (Hedw.) Schwägr.

Latin név: Leucodon sciuroides (Hedw.) Schwägr.
Magyar név: Nincs
Rendszertan: Bryophyta / Hypnales / Leucodontaceae
Magyarországi elterjedés: Magyarország egész területén, az Alföldön is.

A Leucodon sciuroides véleményem szerint az egyik legszemrevalóbb a magyar lombosmohák között. Egyedi megjelenésével már messziről kiszúrható, nézése igen szívet melengető tud lenni.

Leucodon megjelenése (forrás: www.pbase.com)

Megjelenés: A faj megjelenéséről árulkodik a név is, azaz mókusfarkszerű. Jellegzetessége, hogy a felületről ívesen ágaskodnak hajtásai, különösen száraz állapotban. Hajtásai viszonylag sűrűk, elég hosszúak, a levelek sűrűn, dúsan borítják azt. Hajtásvégük jellemzően picit világosabb színű.

Leucodon nedves állapotban (forrás: http://www.botanikaiforum.com)

Levelei: Sűrűn állók, szárazon szorosan a hajtáshoz simulnak, ami szintén jellegzetes hengeres megjelenést biztosít. Nedves állapotban a levelek "kinyílnak", ezzel a fenti hengeres állapot megszűnik. Maguk a levelek is igen jellegzetesek erre a mohára. Alakjuk alapnál széles tojásdad, fokozatosan keskenyedik a csúcsba, víztiszta sejtek nincsenek jelen. Enyhe fogazás megfigyelhető már 50x-es nagyításnál, ez azonban csak a csúcs közvetlen közelében. Kézi nagyítóval becsapós tud lenni a levélér megtalálása: ugyanis nincsen neki, mégis a kezdő szeme "odalátja", ugyanis a levelek hosszredősek.

Tokja:  Pleurokarp moháról lévén szó a toknyél a hajtás oldalából ered, hosszú sétával, azon egyenes, hengeres tok, minek fedője rövid kúpos.

Élőhelye: Jellemzően mészkősziklákon, fakérgen találjuk meg, de egyéb sziklákon is. Jellemző rá a délies fekvés.

Összetéveszthetőség: A fajt mérete, és jellegzetes növekedése miatt egyszerű felismerni. Hajlamos Homalothecium sp. közelében nőni, ami színében közel hasonló, viszont a nemzetség minden faja jóval kisebb, nem jellemző rájuk a mókusfark növekedés, valamint erük van.

Viszonylag könnyen felismerhető, ezért is kedveltem meg annyira, hiszen a sokadik terepen megismerhetetlen (számomra) moh után mindig jólesik egy-egy ismerőst megpillantani.

 Leucodon sciuroides levél
 Levélcsúcs a minimális fogazással
Levélalapi sejtek

Felhasznált irodalom:
  • Boros Ádám - Magyarország mohái (1953)
  • Ian D.M. Atherton, Sam D. S. Bosanquet, Mark Llawley - Mosses and Liverworts of Britian and Ireland: A Field Guide (2010)
  • A.J.E. Smith - The Moss Flora of Britain and Ireland (2004)
Internetes források:

1 megjegyzés: